CLIMATHON U NIŠU

Climathon je svetski događaj koji se ove godine organizuje u preko 100 gradova širom planete. Climathon je globalni događaj koji traje 24 časa, u organizaciji Climate-KIC (najveće javno-privatno partnerstvo koje se bavi problemom rešavanja klimatskih promena kroz inovacije), podržan od strane zvanične institucije EU - Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT).

U Nišu će se Climathon održati po prvi put u organizaciji udruženja ENECA i udruženja Proaktiv, u Deli prostoru 26. oktobra 2018. godine. Dvadeset pet učesnika Climathon-a će u toku 24 časa razvijati rešenja problema sa kojim se grad Niš suočava u oblasti klimatskih promena a koje je definisao Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Niša. Tema ovogodišnjeg događaja je “Razvoj i unapređenje zelene infrastrukture u funkciji prilagođavanja na klimatske promene”.
Događaj će trajati 24h, sa početkom u 10:00 h (petak, 26.oktobar). Tokom trajanja događaja, učesnicima će biti obezbeđene sve neophodne stvari za stvaranje kreativnog idejnog rešenja (računari, internet, obroci, piće, deo za odmor, spavanje…). Takmičari će biti grupisani u 5 timova sa po 5 članova.

Opis izazova: Kako možemo učiniti urbane prostore prijatnijim?
Rešenja treba fokusirati na:
Smanjenje otpadnih voda koji ulaze u drenažne sisteme, a zatim u jezera, reke i potoke, pomoću prirodnog zadržavanja i svojstava apsorpcije zemljišta;
Smanjenje izduvnih gasova u transportu;
Nadogradnja urbanih prostora u korist pešaka, biciklista i oštcih rekreativnih upotreba;
Izgradnja staništa za životinjski svet;
Izgradnja rekreativnih i parkovskih prostora, rezervoara za vodu i sisteme za upravljanje kišnicom.

Prijava se vrši na sajtu https://climathon.climate-kic.org/en/ gde je potrebno izabrati grad Niš, a zatim i prijaviti se kao pojedinac ili kao tim.