"Evropska mreža za socijalnu inkluziju i preduzetništvo: socijalna inkluzija i razvoj ruralnih regiona za bolju evropsku budućnost ENSIE" – Internacionalni forum u Nišu

Organizacija civilnog društva "Proaktiv" je organizovala internacionalni forum "Socijalna inkluzija, zapošljivost i tržište rada", 24. maja u Oficirskom domu. Ovaj forum je deo međunarodnog projekta "Evropska mreža za socijalnu inkluziju i preduzetništvo: socijalna inkluzija i razvoj ruralnih regiona za bolju evropsku budućnost ENSIE" koji se bazira na pravljenju medjunarodne mreže za razmenu znanja o socijalnom preduzetništvu. Uključuje gradove, opštine, stručnjake, neprofitne organizacije i institucije. Učestvuje 11 zemalja, (Srbija, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Rumunija, Italija, Češka, Portugalija, Letonija, Mađarska).

Projekat se realizuje od septembra 2017. godine do decembra 2018. Godine, i sastoji se od 6 događaja u 6 različitih zemalja. Događaj u Nišu je bio četvrti po redu nakon realizovanog inicijalnog sastanka u Slovačkoj, studijske posete u Češkoj i seminara u Italiji. Svi partneri imaju iskustva iz oblasti socijalnog preduzetništva i žele da unaprede socijalni i ekonomski kvalitet života u svojim mestima (gradovima). Jedna od ideja je i kreairanje platforme za razmenu dobrih praksi i mogućnosti u ovoj oblasti a sve sa ciljem podsticanja na socijalno uključivanje marginalizovanih grupa, borbe protiv socijalne nejednakosti, smanjenje nezaposlenosti, unapređivanja kvaliteta usluga lokalnih zajednica i usaglašavanja sociajlnog preduzetništva sa standardima EU.

Internacionalni forum je organizovan sa svrhom razmene znanja i iskustava u programima i aktivnostima za smanjenje nezaposlenosti i poboljšanja položaja socijalno osetljivih kategorija stanovništva.
Na forumu su predstavljeni primere dobrih praksi u vezi sa aktivnostima ekonomskog razvoja lokalnih zajednica, sa posebnim fokusom na mlade i njihovu zapošljivost, podizanja kapaciteta za aktivnije uključivanje građana u donošenju odluka, kao i na potrebe tržišta rada u Srbiji. Priliku da predstave svoja iskustva i prakse imaće partneri iz devet zemalja u vidu kratkih prezentacija. Kao paralelna aktivnost ovog foruma organizovan je mini sajam socijalnog preduzetništva na kome na kome je bilo prisustno 7socijalnih preduzeća .

Na forumu je bilo više od 100 učesnika gde su pored trideset inostranih učesnika, iz devet zemalja, bili prisutni predstavnici institucija, organizacija, donatorskih zajednica i kompanija iz Srbije, a radnu atmosferu možete videti na ovom linku: https://bit.ly/2kOie8v