Letovanje u Grčkoj ili volonterski kamp kamp u Italiji – pitanje je sad!?

Međunarodni volonterski kampovi jesu mesta okupljanja entuzijastičnih volontera iz čitavog sveta, koji tokom 2 nedelje daju svoj doprinos nekoj lokalnoj zajednici. I vi ste ti koji birate da li ćete učestvovati u organizaciji nekog lokalnog muzičkog festivala ili sportskog turnira, sređivanju plaža,renoviranju seoske škole, ili ćete pomagati tek izleglim kornjačicama da pronađu put do okeana. Postoji preko 2000 najrazličitijih kampova, a na vama je da odaberete onaj na kojem ćete učestvovati.

Za razliku od drugih turističkih putovanja kampovi će vam pomoći da unapredite svoje veštine i znanja, da pri kontaktu sa lokalnim stanovništvom spoznate kulturne razlike i steknete prijatelje sa svih strana sveta koji će volontirati zajedno sa vama. To što ćete biti na kampu, takođe, ne znači da ćete spavati u šatoru (mada ćete moći ako to budte želeli) ili da ćete kuvati ručak na logorskoj vatri. Smeštaj i ishrana volontera prepušteni su organizatorima, te i to zavisi koji kamp odaberete.

Mladi istraživači vas pozivaju da se prijavite na medjunarodne kampove i ubacite ih u svoj ranac klikom na:
http://www.mis.org.rs/volontiranje/volonterski-kampovi-u-inostranstvu/pr...

A za međunarodne kampove u Srbiji Vas molimo za strpljenje, već koliko u maju će biti spremni za prijavljivanje volontera iz inostranstva!

Godišnje se održi gotovo 3000 kampova. Volonteri Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije, 29. godinu za redom imaju priliku da putuju u više od 80 zemalja.

Pridružite im se!

Volonterski kampovi okupljaju volonterke i volontere koji žele da doprinesu poboljšanju uslova života u nekoj zajednici radeći na poslovima od javnog interesa koji su isključivo neprofitnog karaktera.
Ovi poslovi uključuju:
• manualni rad (renoviranje/građevinske/poljoprivredne radove skr MANU/RENO/CONS/AGRI)
• ekološke radoveENVI
• rad sa decom KIDS ili osobama sa smetnjama u razvoju DISA
• arheološke kampove ARCH
• brigu o životinjama ZOO/ANIM
• kampovi kulturalnog, sociološkog i edukativnog sadržaja CULT/SOCI/EDU/STUD

Tokom dve do tri nedelje koliko provedu zajedno na nekom od volonterskih kampova pored rada, volonteri/ke stiču nove veštine, razvijaju volonterski stav i aktivan odnos prema društvu u kom se nalaze ali stiču i prijatelje za ceo život.

Ukoliko imate nedoumice, I želite da čujete iskustva starijih volontera pridružite se Fejsbuk grupi: https://www.facebook.com/groups/1547811475514723/
A možete zapratiti i na Instagramu https://www.instagram.com/mis.vss/

Volonterka Ivana Milosavljević iz Knjaževca, podelila je svoje iskustvo sa kampa u Italiji:
„Moj prvi volonterski kamp prošle godine, bio je u Italiji, u jednom malom mestu u Veneto regiji. Na tom kampu je pored Italijana bilo volonetra iz Španije, Francuske, Turske, Rusije, Gruzije, Japana, Meksika, a čak sam imala i tu sreću da imam saputnicu iz Beograda. Neverovatno, zar ne? U italijanskom gradu sa svega 20 hiljada stanovnika u jednom trenu našao se ceo svet! Moj kamp je bio ekološki i bavili smo se uređenjem trim staze (čupali travu, pravili drvene stepenice, sadili nove biljke...). Za dve nedelje posao je bio obavljen, a za uzvrat domaćini su namorganizovali ekskurzije. Obilazili smo Veneciju, Padovu, najpoznatije vinograde u Veneto regiji, najlepše plaže na obližnjem jezeru, išli na biciklističke ture... Pored toga, probali smo autentičnu i tradicionalnu kuhinju ne samo Italije, već i zemalja volontera koji su bili tu.
Ipak, najlepša stvar je kada se nakon kampa osvrnete oko sebei shvatite da ste osvestili celu jednu zajednicu time što se došli i uradili nešto za dobro svih njih. Taj nivo zadovoljstva, ja vam garantujem, ne bi vam pružila nijedna plaža na kojoj biste ležali 10 dana.“

Od nezaboravnog iskustva vas deli samo jedna onilne prijava (https://www.mis.org.rs/volontiranje/volonterski-kampovi-u-inostranstvu/p...) i kupovina karte za put!
Razmislite da li se isplati? Ja bih rekla da.

Prijavljivanje se obavlja preko sajta Mladih istraživača Srbije, gde možete pronaći formular, pretragu i detaljne opise svih kampova na koje možete otići (http://www.mis.org.rs/volontiranje/volonterski-kampovi-u-inostranstvu/pr...).
Nakon što se prijavite na kamp neophodno je da potpišete prijavu. Mi smo kontakt tačka MIS-a i to možete uraditi u našoj kancelariji u Nišu, ulica Obrenovićeva 59/4/44 svakog ponedeljka i petka od 12-15 kada se i možete informisati ne vezano za prijavu na kamp.

Tel: +381 18 244 894, +381 62 1200 455
Email: office@proaktiv.org.rs milena.milosevic@proaktiv.org.rs