Konferencija Stanje i perspektive na tržištu rada

U petak, 30.11.2012. u Nišu, u hotelu „Aleksandar“, održana je regionalna konferencija „Stanje i perspektive na tržištu rada i iniciranje dijaloga o merama i planovima zapošljavanja na području međuopštinke saradnje gradova Niša i Leskovca i opština Merošina, Doljevac i Gadžin Han“. Konferenciju su u partnerstvu organizovale organizacije civilnog društva „Proaktiv'' iz Niša i „Edukacioni centar“ iz Leskovca uz podršku USAID projekta održivog lokalnog razvoja.

Konferencija je imala za cilj da na osnovu nalaza i preporuka iz Ankete poslodavaca 2012.godine na nacionalnom i regionalnom nivou a imajući u vidu osnovne strateške odrednice Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstva omladine i sporta sa osvrtom na zapošljavanje mladih, pokrene dijalog o mogućnostima za uspostavljanje i/ili unapređenje mera i planova za zapošljavanje na lokalnom i regionalnom nivou. Predstavljen je primer dobre prakse korisnika programa Biznis mladih Srbije koji realizuje Smart Kolektiv u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje a uz podršku USAID projekta održivog lokalnog razvoja.

Anketa poslodavaca 2012 sprovedena je od strane Nacionalne službe zapošljavanje za nacionalni i međuopštinski nivo uz podršku USAID Projekta održivog lokalnog razvoja. O rezultatima istraživanja na nacionalnom nivou govorio je Vladan Krstić, savetnik za zapošljavanje NSZ, filijale u Nišu. O rezultatima istraživanja na međuopštinskom nivou i to pre svega iz perspektive zapošljavanja mladih i potrebe da se kreiraju ciljani međuopštinski akcioni planovi zapošljavanja, govorila je dr Galjina Ognjanova.