Niš je dobio nove suvenire!

Nakon 30 sati rada na prvom “mejkerskom” hackaTON-u u Nišu, kreirani su novi, moderni suveniri za promociju našeg grada sa osvrtom na kulturno i istorijsko nasleđe. HackaTON je počeo u subotu 9. marta u 10h a završio se narednog dana u 17h proglašenjem pobedničkog rešenja. Sve vreme rada učesnicima su na raspolaganju bili mentori iz 3D Republike, TON-a kao i eminentni stručnjaci iz oblasti kreativnih industrija. Pobedu i nagradu u vrednosti od 35.000 RSD kao i komplet ulaznica za Nishville Jazz festival odnela je ekipa „Tvrđava“ za inovatinvni privezak sa QR kodom i dvojezičnom najavom manifestacija u našem gradu, drugo mesto, 25.000RSD i komplet ulaznica za Filmske susrete pripalo je ekipi „Čegar“ za kreaciju nove maskote grada - Niška. Treće mesto, 15.000RSD i komplet ulaznica za Muzički festival Nisomnia pripalo je ekipi Bubanj za kreaciju Puzzle lampe.

Ovo je bila jedna od aktivnosti inicijative „oPEACEmeni se“ koja nastoji da edukuje mlade u Nišu o izgradnji mira, multikulturalnosti, prihvatanju prošlosti, okretanju ka budućnosti bez ratova, ali pre svega o istorijskom nasleđu grada Niša. Kao organizacija koja se bavi omladinskim radom bitno je da razvijamo kapacitete mladih kroz učenje novih, kreativnih aktivnosti. Ovakva vrsta takmičenja razvija takmičarski duh i kreativnost. Lokalna podrška su Deli prostor i Turistička organizacija grada Niša.
„oPEACEmeni se“ je deo projekta „Podeljna prošlost – zajednička budućnost“ (Divided past – Joint Future), koji sporvodi projektni konzorcijum na čelu sa Omladinskim komunikativnim centrom iz Banja Luke, a finansiran je sredstvima Evropske Unije.

Uskoro još interesantnih aktivnosti.

Tim Proaktiv-a