Omladinski program

Omladinski program je svoje aktivnosti od samog početka usmerio na pozicioniranje i prepoznatljivost kako u lokalnoj zajednici, tako i na nacionalnom i međunarodnom nivou. Postignuti rezultati i razvijeni kapaciteti Proaktiva brzo su prepoznati na regionalnom i nacionalnom nivou. Danas, Proaktiv je, četvrtu godinu za redom, zvanični Resurs centar za mlade Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, zvanična Kontakt tačka Mladih istraživača Srbije, deo mreže Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada NAPOR, Krovne Organizacije Mladih Srbije KOMS ali i međunarodne mreže “Right to the village” uz poseban osvrt na mlade na selima.

Vizija omladinskog programa: Proaktivni mladi lideri – resurs lokalnih zajednica

Trudimo se da jačamo kapacitete omladinskih organizacija i organizacija za mlade, radimo sa lokalnom zajednicom koja uključuje mlade u proces donošenja odluka i pružamo podršku mladim liderima u Srbiji.
U toku četiri godine postojanja radili smo na razvoju programa namenjenih mladima, uključujući i međunarodni program jačanja kapaciteta kroz koji je prošlo 50 organizacija i više od 80 pojedinaca iz Bugarske, Srbije i Makedonije. U toku tri godine rada realizovano je više projekata: Proaktivni mladi na Balkanu, Ubaci se u budžet, Grad za mlade, Šetač, Uspostavljanje saveta za zapošljavanje mladih, Progresivni mladi, Proaktivni budžet, Uspostavljanje info centra za mlade, Buđenje volonterizma, Multietnička riznica Srbije, Strategija bezbednosti mladih Grada Niša…