PROAKTIV ORGANIZOVAO EU INFO DANE U NIŠU I SVRLJIGU

U okviru “Paketa usluga za mlade – Za uspešnu tranziciju iz obrazovanja u svet rada”, partnerske organizacije na ovom projektu, Edukativni centar Kruševac (ECK) i niški PROAKTIV, organizuju EU INFO DAN-e. Kroz direktnu komunikaciju sa građanima, cilj je usmeravanja pažnje šire javnosti na teme koje su bitne za mlade i zapošljavanje, u kontekstu evropskih integracija Srbije. EU INFO DANI se realizuju na teritoriji Rasinskog i Nišavskog okruga.

Interaktivna prezentacija evropskih programa edukativne mobilnosti mladih, uz podelu promotivnog materijala, organizovana je 18. jula u prostorijama opštine Svrljig. Prema rečima učesnika EU INFO DAN-a, mladi u manjim sredinama, izvan većih gradova, nedovoljno su informisani o evropskim programima edukativne mobilnosti, počev od načina prijavljivanja, preko širokog spektra mogućnosti, dostupnosti novih veština i znanja, do prilika koje mogu ostvariti učešćem na treninzima, obukama, razmenama i kampovima. U toku INFO DAN-a, prikazan je i kratak promotivni film u kome mladi (učesnici različitih evropskih programa) prenose svoja iskustva. Najzanimljiviji momenat je poseta volontera iz evropskih zemalja gde su mladi imali prilike da ih ugoste i razgovaraju sa njima o njihovom školskom sistemu, načinu zapošljavanja i koji su to novi trendovi koji ih prate. Takođe su gosti ove sesije bili korisnici pomenutih programa, pa smo medju prisutne imali bivše EVS volontere, mlade koji su bili na različitim omladinskim razmenama, treninzima i kampovima. Oni su ispričali šta su to naučili i koliko im je bilo korisno kasnije.

U okviru EU INFO DAN-a u Nišu, u saradnji sa EU info point-om su takođe predstavljeni evropski programi edukativne mobilnosti mladih. Kroz prezentaciju, promotivni materijal, razgovor sa predstavnicima organizacija koje se bave ovim programima i mladima koji su učestvovali, mlade Nišlije i Nišlijke su informisani o mogućnostima koje pružaju ovi programi, kao i načinu prijavljivanja. Kratak promotivni film u kome mladi, učesnici različitih evropskih programa edukativne mobilnosti, prenose svoja iskustva i utiske sa trening kurseva, razmena i Evropskog volonterskog servisa (EVS) i govore o stečenim znanjima, veštinama i kontaktima bitnim za nastavak školovanja i zaposlenje, sledio je nakon prezentacije, a potom je najveći utisak bilo neformalno druženje sa volonterima iz Francuske, Holandije i Španije. Njihovi domaćini, predstavnici Grupe Kobra su objasnili zašto je edukativna mobilnost bitna, a Mina Stefanović, koja je studirala u Evropi i bila praktikant, podelila je svoje iskustvo i divan projekat Route 60+ - Evropske priče za bolju budućnost. Na taj način, kroz svojevrsnu vršnjačku edukaciju, zainteresovani su u toku INFO DAN-a bili u prilici da otklone različite nedoumice u vezi sa ovim programima i saznaju kako žive mladi u Evropskoj uniji.

Rad Edukativnog centra Kruševac kao nosioca projekta podržava Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.