Projekat MojOdbornik

U želji da poboljša komunikaciju između građana i njihovih izabranih predstavnika u lokalnim parlamentima, OCD Proaktiv, pokreće web portal „Moj odbornik” i istoimenu mobilnu aplikaciju. Iz tog razloga, nedavno je u prostorijama Medija centra u Nišu, održana konferencija za štampu.
Web portal „Moj odbornik” i istoimena mobilna aplikacija je mehanizam za direktnu, dvosmernu komunikaciju između građana i njihovih izabranih predstavnika u lokalnim parlamentima koji će, uz podršku Instituta za održive zajednice, u narednih devet meseci realizovati niška organizacija Proaktiv. Ideja je da ovaj portal postane virtuelna soba za sastanke između građana i odbornika kako bi se pospešila i unapredila komunikacija između njih, u korist obe strane.
Građani iz 20 gradova i opština uskoro će preko Internet portala "Moj odbornik" moći da kontaktiraju odbornike i da im prijave nepravilnosti i ukažu na probleme iz svoje lokalne zajednice.
"Moj odbornik" biće dostupan građanima i preko mobilne aplikacije koju će moći da preuzmu sa Gugl marketa. U toku je prikupljanje i dodavanje podataka, a aplikacija bi trebalo da počne da radi početkom 2013.godine.
Ova aplikacija dobila je drugu nagradu za idejno rešenje na konkursu Uprave za digitalnu agendu, kao i novčanu nagradu u iznosu od 300.000 dinara.
Projekat "Moj odbornik" sprovodi organizacija civilnog društva "Proaktiv" uz podršku USAID-a u okviru programa "Inicijative javnog zagovaranja građanskog društva" Instituta za održive zajednice ISC.