Prva dodela nagrada za građanski aktivizam u Nišu - "Šetač"

Aktivne Nišlijke i Nišlije! Organizacija civilnog društva Proaktiv Vas poziva na prvu zvaničnu dodelu nagrada za građanski aktivizam za 2011. godinu.

KO?
U ovoj godini, priznanje „Šetač – Nagrada za građanski aktivizam“, dodeliće se u 5 kategorija: Mediji, Civilno društvo, Javni sektor, Biznis i Pojedinac/ka.

GDE?
Dobitnici ovogodišnje nagrade biće proglašeni u petak, 31.08.2012. godine u bioskopu „Kupina“ sa početkom u 12h, i automatski će postati žiri za dodelu nagrade za narednu godinu.

ZAŠTO?
U želji da ohrabre građanski aktivizam, organizacija civilnog društva Proaktiv, aktivne Nišlijke i Nišlije pokeću inicijativu postavljanja obeležja „ŠETAČI“ kao preteču uspostavljanja Trga posvećenog građanskom aktivizmu – „Trg građanskog aktivizma“.

Neposredan povod za pokretanje ove inicijative je navršavanje 15 godina od građanskih i studentskih protesta u Nišu i brzo se proširili celom Srbijom. Želimo da podsetimo prošle, sadašnje i buduće generacije o značaju uloge pojedinaca i pojedinki u borbi za građanska prava, slobodu i razvoj demokratije. Grad Niš tada bio pokretač promena, da smo tada imali više od pola grada na šetnjama, da smo bili toliko kreativni da je i CNN prenosio slike sa niških ulica. Pištaljke su uvedene kao sredstvo protesta na globalnom nivou zahvaljujući nama. Verovali smo da je moguće da Niš postane bolji grad i da niko nema prava to da nam oduzme. Želimo da podsetimo da je tada prevladalo zajedništvo i da smo bili ponosni što smo Nišlije i Nišlijke.

Vidimo se!