Omladinski program

Omladinski program je svoje aktivnosti od samog početka usmerio na pozicioniranje i prepoznatljivost kako u lokalnoj zajednici, tako i na nacionalnom i međunarodnom nivou. Postignuti rezultati i razvijeni kapaciteti Proaktiva brzo su prepoznati na regionalnom i nacionalnom nivou. Danas, Proaktiv je, četvrtu godinu za redom, zvanični Resurs centar za mlade Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, zvanična Kontakt tačka Mladih istraživača Srbije, deo mreže Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada NAPOR, Krovne Organizacije Mladih Srbije KOMS ali i međunarodne mreže “Right to the village” uz poseban osvrt na mlade na selima.

Vizija omladinskog programa: Proaktivni mladi lideri – resurs lokalnih zajednica.
Trudimo se da jačamo kapacitete omladinskih organizacija i organizacija za mlade, radimo sa lokalnom zajednicom koja uključuje mlade u proces donošenja odluka i pružamo podršku mladim liderima u Srbiji.

12080223_1077590782251098_3070144106619046282_o

Aktivni građani

1898142_751096361567210_464049807_n

Program koji smo razvili u cilju promovisanja aktivnijeg učešća građana i građanki u lokalnim akcijama kao i u procesima donošenja odluka. U okviru ovog programa:

• Ustanovili smo „Nagradu za građanski aktivizam – ŠETAČI“ koju drugu godinu za redom dodeljujemo u različitim kategorijama

• Pokrenuli smo web portal i mobilnu aplikaciju www.mojodbornik.rs koji implementiramo na nacionalnom nivou

• Zagovaramo značajne teme kao što su građanski budžet, aktivno učešće građana/ki u procesima donošenja odluka…

Decentralizacija

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je 05.03.2010. godine pravno i formalno registrovana kao udruženje gradjana.

Na redovnoj skupštini Nacionalne koalicije za decentralizacije koja je održana 23.03.2011. godine u Kragujevcu, izabrani su organi koalicije: Upravni odbor, Skupstina i Lead agencija-organizacija koja koordiniše rad koalicije. Većinskim glasanjem odluceno je da Upravni odbor čine 5 članova a zvaničnom odlukom svojih organizacija, članstvo u skupštini potvrdilo je 13 učesnika. Uloga Lead agencije u naredne dve godine pripala je Proaktivu.Koalicija broji oko 60 članica, dok samo jezgro čine: Proaktiv Niš, Media centar Niš, Odbor za ljudska prava Niš i Negotin, Urban in Novi Pazar, Centar za ljudska prava i demokratiju Užice, Stara Planina Pirot, Edukativni centar Kruševac, Leskovački krug, Millenium i RIC Kragujevac, Kikindski forum, Arsnova Valjevo, Timočki omladinski centar Zaječar, Resurs centar Majdanpek i Evrokontakt Kruševac.


Ekonomsko jačanje lokalne zajednice

Program koji u svojoj osnovi ima ekonomsko osnaživanje pojedinaca/ki, ponboljšanje uslova poslovanja, jačanju konkurentnosti i brendiranju ovog dela Srbije. U okviru ovog programa:

• Postali smo Focal point USAID-ovog projekta održivog loklanog razvoja
• Pokrenuli programe učeničkih zadruga
• Organizovali seriju konferencija i seminara sa tematikom ekonomskog razvoja
• Pripremamo program regionalnog brendiranja
U okviru ovog programa, otvorili smo Deli – prostor za kreativno delovanje, prvi coworking prostor u Nišu na više od 100 kvadrata u srcu Niša. Više o Deli prostoru možete pogledati na sajtu: deli.rs

EU integracije

U okviru EU programa, Proaktiv sprovodi aktivnosti i projekte usmerene ka procesu EU integracija kao i informisanje građana i građanki o sveobuhvatnim informacijama o Evropskoj uniji, njenim odnosima sa Srbijom i o procesu proširenja.