Informacije o participativnim radionicama i transnacionalnoj TANGRAM mreži

logo-TANGRAM-600px

OCD Proaktiv započinje sa organizovanje participativnih radionica gde želi da uključi sve zainteresovane aktere sa teritorije Nišavskog okruga u identifikovanje predloga, akcija i aktivnosti, dajući prikladne indikacije da zaštite, promovišu i valorizuju prirodne resurse u oblasti životne sredine za održivi i zeleni razvoj turizma. Akteri koji će biti uključeni su: javni sektor, privatni sektor, turistički sektor i srodne aktivnosti, kao i udruženja, stručnjaci za održivi razvoj, marketing, itd.

Ciljevi radionica su indentifikacija i poboljšanje turističke ponude, kao i definisanje strateškog plana za celo područje Adriona i lokalnog akcionog plana za održivi razvoj turizma Nišavskog okruga kako bi se postigli ciljevi projekta TANGRAM.

Ciljevi projekta TANGRAM:

• Razvoj održivog turizma koji omogućava uključivanje u turističku ponudu parkova i bašti povezanih sa prirodnim i kulturnim nasleđem destinacije.

• Promocija parkova i bašti za svaku destinaciju i mogućnost veze sa drugim destinacijama širom područja Adrion.

• Očuvanje i promocija prirodnih resursa i kulturnog nasleđa za održivi razvoj turizma.

• Produženje turističke sezone, koje omogućava dolazak turista u drugim godišnjim dobima, a ne samo u letnjoj ili jesenjoj sezoni.

• Ekonomski razvoj destinacije putem kreiranja novih poslova.

• Promocija razvoja poslovanja putem kreiranja novih zanimanja i razvoj postojećeg poslovanja.

Zainteresovani subjekti mogu učestvovati na radionicama na dva načina: 

• Prisustvo na participativnim radionicama pridruživanjem radnim grupama – Očekuje se ukupno oko 4 sastanka, koji će se održati online, u periodu od maja do novembra 2021. godine (postoji mogućnost održavanja sastanaka uživo, u skladu sa eventualnim promenama u vezi sa epidemiološkom situacijom)

• Pridruživanje Memorandumu o razumevanju – Memorandum o razumevanju za pridruživanje transnacionalnoj mreži TANGRAM. Članstvo predstavlja način da se kasnije učvrsti učešće i saradnja u evropskoj mreži i da se doprinese razvoju održivog turizma usredsređenog na unapređenje prirodnih područja, parkova i bašti. Članstvo predstavlja način za aktivno učešće u definisanju plana i njegovoj primeni.

Prijavu za učešće na participativnim radionicama/radnim grupama i transnacionalnoj mreži turističke destinacije Nišavski okrug možete izvršiti na linku: https://docs.google.com/forms/d/1bPPbxU289B0LdggK7OHKOsMDz9NhT61usRrCHP_4iH0/edit?ts=60ae2486

Leave a Comment