ISTRAŽIVANJE – Uticaj pandemije na poslovanje coworking prostora u Srbiji

ISTRAŽIVANJE – Uticaj pandemije na poslovanje coworking prostora u Srbiji

*Istraživanje je realizovano od 16. do 20. Aprila 2020. Upućeno je na adrese 20 prostora – članica Coworking Asocijacije Srbije, a odgovori su prikupljeni od ukupno 17 prostora

Većina coworking prostora u Srbiji je zatvorena, usled pandemije COVID19 i uvođenja vanrednog stanja. Od 17 prostora koji su učestvovali u istraživanju koje je realizovala Coworking Asocijacija Srbije, sredinom aprila, 14 prostora je privremeno zatvoreno, a 1 je trajno zatvoren.

Prostori koji su uzeli učešće u istraživanju u trenutku nastanka ove situacije imali su 65 zaposlenih, koje su većinom i zadržali bez otpuštanja, sem onih prostora koji zavise od ugostiteljstva i turizma.

Prostori usled krize imaju 81% manje stanara, 62% manje partnera i 45% manje sponzora, a najviše je pogođena usluga rentiranja prostora za događaje (50%) i zakupa radnih mesta (45%).

U proseku coworking prostori u Srbiji na mesečnom nivou pod uticajem krize i vanrednog stanja gube između 1.000 i 5.000 evra, a 30% prostora gubi više od 5.000 evra mesečno.

Gotovo 2/3 prostora je izašlo sa popustima i pogodnostima kako bi zadržalo stanare. Interesantan je podatak da je 5 od 17 prostora koji su bili uključeni kroz ovo istraživanje već napravilo dogovor sa vlasnicima lokala/zakupodavcima popust u kiriji koji iznosi 50% od dosadašnje cene zakupa prostora.

Predstavnici prostora uputili su u ovom istraživanju i predloge za dugoročne i kratkoročne mere podrške koje bi pomogle nastavak razvoja zajednice koja doprinosi razvoju inovacija, preduzetništva i povezivanja među mladima.

Neki od predloga bili su vezani za subvencije ili odlaganje plaćanja režijskih troškova, za  smanjivanje kirije i troškova za javne prostore koji su zakupodavci, kao i za povoljne kredite za likvidnost. Dugoročne mere bile bi, prema predlozima coworking zajednice, fokusirani na sektorsku podršku države kroz tematske konkurse za razvoj coworkinga, finansiranje dugoročnih programa podrške preduzetništvu, te razvoj zajedničkih programa više prostora za različite korisnike.

Kompletan izveštaj o istraživanju biće dostupan na sajtu CAS u narednih nekoliko dana.

Leave a Comment