Saopštenje NKD: Još tačno dva meseca: Grad Niš će početi da plaća dug republici za oduzeto zemljište aerodroma

Saopštenje NKD

Grad Niš će za tačno dva meseca, počev od srede 29. jula 2020. godine, početi sa isplatom dnevne kamate od 6.313 evra Ministarstvu odbrane zbog dugovanja za zemljište aerodroma. Podsećamo, reč je o zemljištu koje su Vlada Srbije i Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja oduzeli Nišu pre dve godine zajedno sa niškim aerodromom.

Iako su aerodrom oduzeli gradu Nišu u izuzetnoj žurbi tokom 2018, dve godine kasnije dva ministarstva i Grad Niš nisu preduzeli ništa da se reguliše pitanje dugovanja. Zbog toga će građani Niša počev od avgusta plaćati samo za kamatu (bez otplate glavnice duga) skoro 200.000 evra mesečno Ministarstvu odbrane.

Još jednom podsećamo, to je isplata duga za zemljište koje su odbornici Grada Niša besplatno (?!) poklonili Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja, prateći uputstva iz Zaključka Vlade Srbije (29. mart 2018. godine). Reč je o iznosu koji na je na godišnjem nivou jednak izdvajanju grada Niša za razvoj turizma i zaštitu životne sredine zajedno, i skoro 4 puta veći od godišnjeg izdvajanja grada za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Više na sajtu NKD.

Leave a Comment