Uključi se, jer – zajednica se pita!

Uključi se, jer – zajednica se pita!

U utorak, 18. februara od 11h u Deli prostoru u Nišu održaće se info sesija o programu “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!”, koji ima za cilj da podstakne osnivanje lokalnih fondacija u Srbiji. Niški kraj ima veliki potencijal za osnivanje lokalne fondacije, koja će dodatno osnažiti zajednicu, poboljšati kvalitet života na tom području i kroz svoj rad podržati lokalne incijative. Tim Trag fondacije će predstaviti program i odgovarati na sva pitanja i nedoumice na prvoj sesiji u okviru ovog programa u Nišu.

Program “Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!” je pokrenut u Srbiji, jer ovaj inovativan model ima sve veću ekspanziju u svetu sa ciljem da lokalne fondacije podstaknu udruživanje i tako postanu ključni pokretači promena u svom okruženju. Svaka zajednica ima resurse u vidu novca, veština, znanja ili kontakata koje njeni stanovnici mogu udružiti kako bi unapredili mesta u kojima žive.

 Praksa Trag fondacije pokazuje da lokalne fondacije deluju u gradu, opštini ili regionu, obezbeđuju neophodne resurse i njima podržavaju saradnju i zajedničke akcije građana u raznim oblastima. Lokalne fondacije spajaju ljude koji imaju ideje za rešavanje lokalnih problema sa onima koji imaju novac, robu, usluge ili znanja za njihovo sprovođenje. One imaju sposobnost da zbliže građane, izgrade poverenje među njima i okupe ih oko pitanja od značaja za zajednicu.

Kroz ovaj poziv tragamo za neformalnim grupama od minimum troje ljudi koji žive u jednoj lokalnoj zajednici, koji su spremni da zajednički rade na formiranju lokalne fondacije kako bi kroz nju pokrenuli i dugoročno doprinosili društvenim promenama u svom okruženju. Ove grupe karakteriše vera u sopstvenu moć da inspirišu i mobilišu ljude, prikupe sredstva od pojedinaca i preduzeća u zajednici i iskoriste ih da promovišu i podrže građanske akcije.

Prijave za program traju do 16. marta na http://www.lokalnefondacije.rs/sr/. Program je pokrenut uz podršku Fondacije Čarls Stjuart Mott.

 O Trag fondaciji:

Trag fondacija je regionalna fondacija koja već dvadeset godina podstiče i podržava aktivno uključivanje građana i građanki u razvoj lokalnih zajednica. Okupljamo ljude koji veruju da male promene mogu da naprave veliku razliku, sa željom da budu inicijatori pozitivnih promena u svojim zajednicama. U proteklim godinama podržali smo preko 1.500 uspešnih projekata u vrednosti od preko 13 miliona evra širom Srbije i regiona.

Leave a Comment