Uloga žena u Eko-sistemu – zaštiti prirodnih resursa i održivog razvoja

water-2366059_1280

U okviru projekta “Uloga žena u Eko-sistemu – zaštiti prirodnih resursa i održivog razvoja” u četvrtak 11. avgusta od 18 sati u Pirotu će biti održan forum na Saobraćajno školskom centru, na adresi Kej b.b. (na Poligonu).

Cilj održavanja Foruma je razmena znanja, iskustva i najboljih praksi iz ove oblasti i na taj način ostvarivanje saradnje sa svim zainteresovanim stranama radi isticanja uloge žena i rodne perspektive u zaštiti životne sredine. Rodna perspektiva mora biti integrisana po svim pitanjima modela upravljanja u zaštićenim područjima. Primena rodno osetljivog pristupa u ovoj oblasti predstavlja ostvarenje osnovnih ljudskih prava i odgovornosti. Veza između održivog razvoja, očuvanja životne sredine i rodnog principa je nesumnjiva.

Forum građana je način da kroz razmenu mišljenja, negovanje i razvoj razumevanja mnogih bitno različitih težnji i motivacija koje ljudi imaju, dođemo do pravih rešenja u odnosu na to kako treba pozicionirati ulogu žena u zaštiti životne sredine i održivog razvoja, kako obezbediti jednake mogućnosti za sve u zaštiti životne sredine, a posebno u upravljanju zaštićenim područjima.

Osnovne teme o kojima ćemo diskutovati i razmenjivati mišljenja na Forumu jesu:

  1. Ženska uloga u Eko-sistemu?
  2. Rodno osetljivo planiranje u sektoru zaštite životne sredine (predviđeno Poglavljem 27)?
  3. Zašto su žene u fokusu?
  4. Vidljivost i uloga žena u zaštiti životne sredine (od lokalnog do nacionalnog nivoa, od položaja u porodici do polažaja u domaćinstvu, od neplaćenog rada do očuvanja biodiverziteta)?
  5. Gde smo mi u lokalnoj zajednici?

Forum se organizuje u okviru Projekta “Građanski aktivizam u službi prirode” koji se realizuje kao deo programa “Ekosistem-podrška reformama u zaštiti životne sredine” koji sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju – SIDA. Vodeći partner na projektu je Proaktiv.

Leave a Comment