KOMS: Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih 2020

[koms.rs][778]Add-a-heding

Kao i svake godine, Krovna organizacija mladih Srbije izašla je sa istraživanjem o položaju i potrebama mladih. I u 2020. godini, ono što je zanimalo istraživače iz KOMS-a jesu politička participacija mladih i odnos političkih subjekata prema mladima, vrednosti mladih, mediji, društvene mreže i aplikacije, tržište rada, obrazovanje i aktivizam, volonterski rad, bezbednost i zdravlje mladih. Ove godine, KOMS je istraživao i oblast COVID-19 i mladih.

Oblast aktivizma i mladih, stoji u izveštaju KOMS-a, pokazao je goruće probleme koje mladi identifikuju: nezaposlenost, sistem vrednosti i obrazovni sistem). Posle godinu dana pauze, nezaposlenost je opet problem broj jedan koji mladi adresiraju. Među problemima se jako visoko kotiraju i obrazovni sistem, nedostatak tolerancije u društvu, mali uticaj na donošenje odluka, kao i korupcija. I dalje je mali broj mladih koji su aktivni u udruženjima građana.

Veliki broj mladih se angažuje kroz potpisivanje peticija, ali jako mali na protestima pa i kroz učešće na tribinama. Tek trećina mladih zna za postojanje Zakona o mladima, a ohrabrujuće je što je veliki broj mladih upućen u pojam održivog razvoja, a nešto više od 2/5 i u ciljeve održivog razvoja.

Ceo Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji za 2020. godinu možete pročitati ovde.

Leave a Comment