Održivi turizam i perspektive razvoja

Međunarodni TANGRAM projekat u kojem učestvuju organizacije i institucije iz sedam različitih evropskih zemalja se bliži kraju, a jedan od završnih događaja održan je u Nišu. Proaktiv, kao jedan od partnera na projektu, organizovao je u Deli prostoru 21. decembra javni događaj na kojem su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta i mogućnosti za dalji razvoj u oblasti turizma.

Na događaju su svoje viđenje predstavili Vladimir Jovanović iz Turističke organizacije Niša i Nenad Rokvić iz Udruženja turističkih vodiča Srbije. Takođe, u online formatu smo imali uključenje iz Hrvatske, a Ante Vekić je ovom prilikom govorio o radu na projektu TANGRAM udruženja Argonauta sa ostrva Murter.

Fokus razgovora bio je na održivom turizmu i održivosti u ostalima oblastima koje su blisko povezane sa ovom granom. Uz učešće stručne javnosti, eksperata koji su radili na projektu, partnera i zainteresovanih građana, otvorili smo važna pitanja o kojima tek može da se priča u narednom periodu i da postanu predmet važnih studija, analiza i budućih strateških planova.

Poseban akcenat tokom razgovora bio je usmeren ka priči o otvorenim i javnim površinama poput parkova, međublokovskih prostora, zgrada i uređenja zelenila.

Na TANGRAM projektu učestvuju partneri iz Italije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Najvažniji cilj projekta je formiranje transnacionalne mreže ADRION regiona.

Završni događaj u okviru TANGRAM projekta biće održan sredinom januara 2023. godine u Monci u Italiji.

Leave a Comment