Ekološka radionica Proaktiva u selu Donja Trnava

Trnava foto 1

Predstavnici ekološke grupe građana pod nazivom „Grupa Kobra“ i meštani sela Donja Trnava i Donja Toponica, imali su priliku da učestvuju u eko radionici, koju je organizovao Proaktiv.

Ova ekološka radionica u selu Donja Trnava, uz učešće velikog broja zainteresovanih, održana je sa ciljem  predstavljanja rada mreže ekoloških organizacija „Građani za prirodu“ . Mreža se zalaže za učešće lokalnih zajednica i svih zainteresovanih strana u upravljanju zaštićenim područjima.

Na radionici smo razgovarali o ekološkoj situaciji u Opštini Crveni krst, napravili spisak prioritetnih problema sa kojima se meštani suočavaju i istakli važnost učešća građana i građanki u procesima donošenja odluka na lokalu. Meštani su iskazali veliku zabrinutost zbog narastajućeg broja divljih deponija u priobalju reke „Južna Morava“ kao i zbog velikog zagađenja vazduha koje je najproblematičnije u zimskom periodu zbog velikog broja individualnih ložišta. 

Eko akcija organizovana je u okviru Projekta „Građanski aktivizam u službi prirode kao deo programa “Ekosistem-podrška reformama u zaštiti životne sredine” koji sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju – SIDA. Vodeći partner na projektu je Proaktiv.

Leave a Comment