Zaštitnice životne sredine – praktični primeri i učešće žena

IMG-f20e64727cfc3924526951c0cfe75a6a-V

Nastavljaju se važne aktivnosti u okviru projekta „Građanski aktivizam u službi prirode“ koji se polako približava svojoj završnoj fazi. U Pirotu je održana radionica pod nazivom “Zaštitnice životne sredine-praktični primeri uloge i učešća žena u zaštiti životne sredine“  čija je osnovna tema bila rodna ravnopravnost.

Najvažniji cilj projekta je zaštita životne sredine kroz decentralizaiju politika zaštite životne sredine i uključivanje javnosti u procese donošenje odluka, a u svim tim aktivnostima implementacija rodne perspektive ima veliki značaj.

Radionici su prisustvovali predstavnice lokalne samouprave iz Komisije za rodnu ravnopravnost, Saveta za rodnu ravnopravnost i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, predstavnici i predstavnice NVO, predstavnica Regionalne deponije Pirot, građani i građanke. Predstavljeni su osnovni ciljevi mreže „Građani za prirodu“ u oblasti rodne ravnopravnosti:

* Veće uključivanje i osnaživanje što većeg broja žena u zaštiti životne sredine, zelenoj ekonomiji i održivom razvoju;

* Veća vidljivost doprinosa i uloge žena u zaštiti životne sredine;

* Ravnopravno učešće žena u procesu donošenja odluka i dokumenata;

* Umrežavanje  i osnaživanje kroz proces celoživotnog  učenja;

Na ovom događaju su posebno istaknuti problemi neplaćenog kućnog rada, prava na imovinu i vlasništva nad imovinom, položaja žena na selu, povećane stope nasilja nad ženama.

Radionicu je organizovalo Udruženje ZVONO Pirot u okviru Projekta “Građanski aktivizam u službi prirode” koji se realizuje kao deo programa “Ekosistem-podrška reformama u zaštiti životne sredine” koji sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju – SIDA. Vodeći partner na projektu je Proaktiv.

Leave a Comment