Forum u Boru na temu “Zaštita područja Kučaj – Beljanica“

Forum Bor 24.09.2022. - ZOOM učesnici

Koliko je važna zaštita područja Kučaj – Beljanica i kako se to može obezbediti? Ovo su teme o kojima se razgovaralo na forumu koji je održan u Boru, kao deo projekta “Građanski aktivizam u službi prirode”

Cilj održavanja foruma bio je razmena znanja, iskustva i najboljih praksi u oblasti upravljanja oblastima očuvanih prirodnih vrednosti koje su zaštićene ili se nalaze u procesu zaštite. Posebno je bilo reči o ostvarivanju saradnje svih zainteresovanih strana – državnih organa, lokalne zajednice, stručnih i naučnih organizacija, organizacija civilnog društva i zainteresovanih građana.

Na ovom prostoru Kučaj – Beljanica nalazi se već više manjih zaštićenih prostora u obliku spomenika prirode, strogih prirodnih rezervata i drugih lokaliteta koji će biti objedinjeni u novom Nacionalnom parku Kučaj – Beljanica.

Na prostoru jugoistočne Srbije nalazi se i nacionalni park Đerdap ( ima i status Geoparka) kao i Park prirode Stara planina koji se takođe nalazi u procesu zaštite kao nacionalni park. Iskustva zaštite ovih prostora mogu doprineti i u procesu zaštite prostora Kučaja i Beljanice.

Forum je organizovan u okviru Projekta “Građanski aktivizam u službi prirode” koji se realizuje kao deo programa “Ekosistem – podrška reformama u zaštiti životne sredine” koji sprovode Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju – SIDA. Vodeći partner na projektu je Proaktiv.

Leave a Comment