Moj poslanik ostaje važna platforma za komunikaciju

Panel moj poslanik - cover

Platforma Moj poslanik nastavlja da se razvija i aktivno prati rad narodnih poslanika iz četiri okruga, sa idejom da ojača njihovu povezanost sa građanima čije interesu su dužni da zastupaju.

Na trećoj po redu godišnjoj konferenciji, predstavljen je rad platforme Moj poslanik u periodu od marta 2021. do marta 2022. godine. Platformu vodi OCD Proaktiv iz Niša sa partnerskim organizacijama Timočki omladinski klub iz Zaječara, Edukativni centar iz Kruševca i Urban IN iz Novog Pazara.

Ideja konferencije bila je da se predstave rezultati istraživanja koje je sprovedeno. Poseban osvrt bio je na stavovima građana, njihovoj participaciji u političkom životu i zadovoljstvu radom poslanika i institucija. Na konferenciji su održane i dve panel diskusije na temu učešća žena u parlamentu i mladih u političkom životu. U završnom delu konferencije dodeljene su nagrade za najaktivnije narodne poslanike po regionima kao i priznanja partnerskim organizacijama. Konferenciji je prisustvovalo četvoro narodnih poslanika, a uz to i predstavnici organizacija i institucija iz Niša kao i predstavnici medija.

O ulozi žena u parlamentu i njihovoj moći diskutovale su: Sanja Jefić Branković, narodna poslanica; Svetlana Stefanović iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost; Maja Kamenov iz Odbora za ljudska prava Niš i Danijela Ivanković, urednica i novinarka TV Zona plus. Na temu očekivanja i realnosti mladih, njihove uloge u svetu politike i procesima donošenja odluka svoje stavove izneli su: Dejana Stošić iz Centra E8, Maša Vračar iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) i Marjan Cvetković, omladinski radnik i aktivista.

Najaktivniji poslanici sa teritorije četiri okruga koje pokriva platforma Moj poslanik.

  • Jug Srbije: Milija Miletić iz Svrljiga
  • Istok Srbije: Radovan Arežina iz Kladova
  • Raški okrug: Muamer Bačevac iz Novog Pazara
  • Rasinski okrug: Zoran Tomić iz Kruševca

Neke od najvažnijih zaključaka i rezultata istraživanja možete naći i na fb stranici Moj poslanik.

OCD Proaktiv šestu godinu za redom razvija platformu Moj poslanik sa ciljem unapređenja učešća građana u procesu donošenja odluka. Kroz svoje posredovanje ova platforma nastoji da građanima približi njihove narodne poslanike, ali i da poslanicima pruži jasniju sliku i kontakt sa građanima i problemima koje oni imaju svakodnevno u neposrednom okruženju i na koje mogu da utiču svojim odlukama u parlamentu.

Proaktiv stvara podsticajno, proaktivno okruženje kroz građanske akcije u jugoistočnoj Srbiji i lokalnim zajednicama na Balkanu.

Leave a Comment